Jabłka smakują zawsze dobrze, al jesienią wyjątkowo. Wykorzystujemy je w kuchni na wiele sposobów na słodko i wytrawnie. Dzisiaj polecamy gorący słodki deser: jabłka pieczone z płatkami orkiszowymi o smaku orzechowo maślanym.
Składniki:
– 2 jabłka
– 1/3 szkl. płatków orkiszowych
– 1/4 szkl. otrębów jaglanych
– 1/4 szkl. otrębów żytnich
– 1/4 szkl. orzechów włoskich
– 1 brzoskwinia
– 2 łyżki miodu
– kilka wiórek masła
Dodatki:
– owoce do dekoracji
– miód
Wykonanie:
Na suchej patelni prażymy posiekane orzechy włoskie, płatki orkiszowe, jaglane i żytnie. Jabłka umyć, odciąć wierzch na wysokości 2 cm, owoce wydrążyć. Do miseczki przekładamy prażone płatki, otręby, orzechy, miód, pokrojoną w kostkę brzoskwinie mieszamy.
Wydrążone jabłka napełniamy masą, na wierzchu układamy wiórki masła, przykrywamy wierzchami jabłka. Układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 25-30 minut.