Pieczone ziemniaki z boczkiem i kiełbasą
Składniki:
– 15 szt. małych ziemniaków
– 8 szt. wędzony boczek w plastrach
– 100 g kiełbasy śląskiej
– 1 szt. cebula czerwona
– Olej rzepakowy
Przyprawy
– majeranek
– pieprz czarny
– sól
– cząber
– wędzona czerwona papryka
Wykonanie:
Ziemniaki obrać i umyć. Pędzelkiem rozsmarowujemy olej w naczyniu do zapiekania. Ziemniaki zawijamy w plastry boczku. Kiełbasę kroimy w plasterki. Cebulę czerwoną kroimy w piórka. W naczyniu do zapiekania układamy ziemniaki zawinięte w boczku. Pomiędzy ziemniaki wkładamy plasterki kiełbasy i cebuli.
Całość posypujemy ziołami i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Nagrzewamy piekarnik góra/dół do 190 st. C i wstawiamy całość do zapiekania na około jedną godzinę. Czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaków. Podajemy z pomidorkami koktajlowymi i bazylią.