Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Pieczone ziemniaki z boczkiem i kiełbasą

11.01.2021 | kategoria: Kiełbasa, Pieczone, Przepisy

Pieczone ziemniaki z boczkiem i kiełbasąPieczone ziemniaki z boczkiem i kiełbasą

Składniki:
– 15 szt. małych ziemniaków
– 8 szt. wędzony boczek w plastrach
– 100 g kiełbasy śląskiej
– 1 szt. cebula czerwona
– Olej rzepakowy

Przyprawy
majeranek
pieprz czarny
– sól
– cząber
– wędzona czerwona papryka

Wykonanie:
Ziemniaki obrać i umyć. Pędzelkiem rozsmarowujemy olej w naczyniu do zapiekania. Ziemniaki zawijamy w plastry boczku. Kiełbasę kroimy w plasterki. Cebulę czerwoną kroimy w piórka. W naczyniu do zapiekania układamy ziemniaki zawinięte w boczku. Pomiędzy ziemniaki wkładamy plasterki kiełbasy i cebuli.
Całość posypujemy ziołami i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Nagrzewamy piekarnik góra/dół do 190 st. C i wstawiamy całość do zapiekania na około jedną godzinę. Czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaków. Podajemy z pomidorkami koktajlowymi i bazylią.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama