Przepisy

Wędzone udka

Wędzone udka...

12 września 2017
Sernik na zimno z cytryny z lekką nutą mięty

Sernik na zimno z ...

12 września 2017
Sałatka w ogórku z wędzonym olejem rzepakowym

Sałatka w ogórku z ...

12 września 2017
Wędzony łosoś

Wędzony łosoś...

12 września 2017

Zobacz więcej

Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Pieczonki

25.06.2017 | kategoria: Artykuły, Ciekawostki, Kiełbasa

PieczonkiLato i wakacyjny luz kojarzą się często z grillem, ale po pierwsze: nie każdy lubi i nie każdemu się chce stać, doglądać, przewracać. To bywa uciążliwe, zwłaszcza towarzysko. Dlatego warto powrócić do tradycji i dawnych dań z ogniska, prosto z parującego kociołka. Nazwy dania, o którym dziś piszemy zależą od regionu: pieczonka, stryk, duszonka czy prażonka. Nie nazewnictwo jest tu jednak najważniejsze, a wyborny smak potrawy pochodzącej ze Śląska, z okolic Myszkowa i Zawiercia.

Cóż więc potrzebujemy do przygotowania tego bardzo smakowitego dania? Oczywiście najważniejszy jest porządny wykonany z żeliwa kociołek. Możemy go kupić bez problemu przez Internet – są sprawdzeni producenci spod Częstochowy. Dostępne są dwa rodzaje garnków: emaliowane w środku i całe z żeliwa. Łatwiejszy do utrzymania czystości jest ten emaliowany, ale z drugiej strony duszenie potrawy na żeliwie też ma swój smaczek – tak przecież robiono przed laty. W sprzedaży znajdziemy różne pojemności tych naczyń, ale od razu polecam kupić większy. Jeśli zrobimy pieczonek za dużo i coś zostanie, to następnego dnia można je podsmażyć i będą równie pyszne, a może nawet i smaczniejsze.

PieczonkiPieczonki możemy przygotować i na ognisku i na grillu. Kociołek ma trzy przykręcane nóżki, które z łatwością możemy zdjąć. Jeśli chcemy przygotować prażonki na ognisku musimy rozgarnąć żar, wstawić gar i przysypać jego dół żarem. Natomiast jeśli robimy je na grillu usuwamy po prostu ruszt, z kociołka odkręcamy nóżki, a garnek wstawiamy w żar.

Teraz pora na decyzję, jaki kociołek chcemy przygotować, bo tak naprawdę wszystko zależy od naszej wyobraźni i upodobań kulinarnych. Najbardziej popularny jest ten klasyczny, ale możemy zrobić kociołek myśliwski – do jego przygotowania użyjemy dziczyzny; węgierski – przygotujemy go wersji bardziej pikantnej ze sporą ilością papryki. Ja najczęściej przygotowuję ten klasyczny z boczkiem i kiełbasą.

PieczonkiZanim zaczniemy robić pieczonki dół gara koniecznie trzeba wyłożyć skórką z boczku lub słoniną. Zapobiegnie to przypaleniu się naszego dania. Teraz możemy kociołek wyłożyć liśćmi kapusty, a na nie układamy warstwami poszczególne składniki: pokrojone w plasterki ziemniaki, marchewkę cebulę, kiełbasę, wędzone żeberka czy też boczek. Z przypraw dodajmy sól i pieprz. Na samą górę kładziemy porządny kawałek masła lub margaryny – co kto lubi – i przykrywamy kolejną warstwą liści z kapusty. Pokrywę kociołka mocno dokręcamy i mniej więcej po godzinie mamy pyszną wyżerkę.

 

Zobacz przepis: Klasyczny kociołek z ogniska

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama

Ta strona używa cookie i innych technologii. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej...

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close