Przepisy

Kotleciki grzybowe z kaszy z sosem grzybowym

Kotleciki grzybowe z kaszy ...

25 października 2019
Zrazy wieprzowe z puree z ziemniakami

Zrazy wieprzowe z puree ...

25 października 2019

Sznycel wiedeński...

25 października 2019
Klopsiki w sosie koperkowym

Klopsiki w sosie koperkowym ...

25 października 2019
Buritto z kurczakiem i kaszą

Buritto z kurczakiem i ...

25 października 2019

Zobacz więcej

Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Pieczonki

25.06.2017 | kategoria: Artykuły, Ciekawostki, Kiełbasa

PieczonkiLato i wakacyjny luz kojarzą się często z grillem, ale po pierwsze: nie każdy lubi i nie każdemu się chce stać, doglądać, przewracać. To bywa uciążliwe, zwłaszcza towarzysko. Dlatego warto powrócić do tradycji i dawnych dań z ogniska, prosto z parującego kociołka. Nazwy dania, o którym dziś piszemy zależą od regionu: pieczonka, stryk, duszonka czy prażonka. Nie nazewnictwo jest tu jednak najważniejsze, a wyborny smak potrawy pochodzącej ze Śląska, z okolic Myszkowa i Zawiercia.

Cóż więc potrzebujemy do przygotowania tego bardzo smakowitego dania? Oczywiście najważniejszy jest porządny wykonany z żeliwa kociołek. Możemy go kupić bez problemu przez Internet – są sprawdzeni producenci spod Częstochowy. Dostępne są dwa rodzaje garnków: emaliowane w środku i całe z żeliwa. Łatwiejszy do utrzymania czystości jest ten emaliowany, ale z drugiej strony duszenie potrawy na żeliwie też ma swój smaczek – tak przecież robiono przed laty. W sprzedaży znajdziemy różne pojemności tych naczyń, ale od razu polecam kupić większy. Jeśli zrobimy pieczonek za dużo i coś zostanie, to następnego dnia można je podsmażyć i będą równie pyszne, a może nawet i smaczniejsze.

PieczonkiPieczonki możemy przygotować i na ognisku i na grillu. Kociołek ma trzy przykręcane nóżki, które z łatwością możemy zdjąć. Jeśli chcemy przygotować prażonki na ognisku musimy rozgarnąć żar, wstawić gar i przysypać jego dół żarem. Natomiast jeśli robimy je na grillu usuwamy po prostu ruszt, z kociołka odkręcamy nóżki, a garnek wstawiamy w żar.

Teraz pora na decyzję, jaki kociołek chcemy przygotować, bo tak naprawdę wszystko zależy od naszej wyobraźni i upodobań kulinarnych. Najbardziej popularny jest ten klasyczny, ale możemy zrobić kociołek myśliwski – do jego przygotowania użyjemy dziczyzny; węgierski – przygotujemy go wersji bardziej pikantnej ze sporą ilością papryki. Ja najczęściej przygotowuję ten klasyczny z boczkiem i kiełbasą.

PieczonkiZanim zaczniemy robić pieczonki dół gara koniecznie trzeba wyłożyć skórką z boczku lub słoniną. Zapobiegnie to przypaleniu się naszego dania. Teraz możemy kociołek wyłożyć liśćmi kapusty, a na nie układamy warstwami poszczególne składniki: pokrojone w plasterki ziemniaki, marchewkę cebulę, kiełbasę, wędzone żeberka czy też boczek. Z przypraw dodajmy sól i pieprz. Na samą górę kładziemy porządny kawałek masła lub margaryny – co kto lubi – i przykrywamy kolejną warstwą liści z kapusty. Pokrywę kociołka mocno dokręcamy i mniej więcej po godzinie mamy pyszną wyżerkę.

 

Zobacz przepis: Klasyczny kociołek z ogniska

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama