Pieczony kurczak w boczku w aromatycznych pomarańczach
Składniki:
– 1 kurczak – ok. 1,5 kg.
– 2 pomarańcze
- sok z 1/2 pomarańczy
– 1 opakowanie boczku
- 4 ząbki czosnku
– 3 łyżki masła
- 1 łyżka przyprawy do kurczaka
– sól, pieprz, majeranek, tymianek, rozmaryn wg uznania
– Goździki
Dodatkowo:
– Szaszłyki z kopytek
– 1,2 kg ugotowanych (ostudzonych) ziemniaków
– 2 jajka
– 30 dkg mąki pszennej
– Sól
– Opakowanie boczku w plastrach
– Kiełbasa krakowska
Wykonanie:
Do miseczki wsypujemy suche przyprawy, świeży rozmaryn, tymianek. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, wlewamy olej, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieszamy. Kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Całego kurczaka nacieramy marynatą, w środek wkładamy pokrojoną na ćwiartki pomarańczę, następnie obkładamy plastrami boczku. W naczyniu żaroodpornym układamy kurczaka, na wierzchu układamy plastry pomarańczy z goździkami, smarujemy pozostałą marynatą. Do piekarnika nagrzanego do 190 stopni wstawiamy kurczaka i pieczemy około 120 minut.
Szaszłyki z ziemniaków, kiełbasy, boczku.
Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy w osolonej wodzie i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Zimne ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Wykładamy do miski i dodajemy jajka oraz przesianą mąkę. Szybko wyrabiamy sprężyste ciasto. Gotowe ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę i dzielimy na mniejsze części. Formujemy z nich niezbyt grube wałki, które kroimy po skosie na małe kluseczki i wrzucamy do lekko osolonej wrzącej wody. Z ciasta robimy małe kuleczki wielkości 1.5- 2 cm. Kiedy kopytka wypłyną na powierzchnię gotujemy jeszcze ok. 1 minuty, a następnie wyjmujemy je łyżką cedzakową. Na patyczki od szaszłyków na przemian nabijamy kuleczki z ziemniaków, boczek lub kiełbasę.
Na 15 minut przed końcem pieczenia na blachę kładziemy szaszłyki. Kurczaka podajemy z szaszłykami z ziemniaków, kiełbasy i boczku.