Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Pierniczki świąteczne

15.12.2017 | kategoria: Dodatki, Przekąski, Przepisy

Pierniczki świątecznePierniczki świąteczne

Składniki:
– 150g cukru pudru
– 60g masła
– 2 jajka
– 110 g miodu naturalnego
– 2½ łyżeczki przyprawy do piernika
– 400 g mąki typu 650
– 30 g kakao
– 1 łyżeczka sody

Lukier królewski:
– 1 jajko (samo białko)
– 200 g cukru pudru
– Sok z ćwiartki cytryny

Wykonanie:
Masło, cukier, jajka, miód i przyprawę do piernika wymieszać w kąpieli wodnej tak, by całość podgrzała się do około 50 stopni C. Suche składniki mąkę, kakao i sodę dokładnie połączyć. Dodać ¾ tej mieszanki do ciepłej masy i wymieszać. Resztę mieszanki wysypać na stolnicę dodać masę i dokładnie wyrobić ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i pozostawić w lodówce na około 12 godzin. Po wyjęciu z lodówki ciasto ponownie wyrobić, rozwałkować na grubość około 2 mm. Wykrawać z niego pierniczki o dowolnych kształtach. Piec w temperaturze 175 stopni przez około 10 minut. Po ostudzeniu dekorować lukrem królewskim.

Lukier królewski:
Wycisnąć sok z cytryny przez sitko, dodać do białka i zamieszać. Następnie dodać przesiany (koniecznie) cukier puder i ucierać przez około 7 minut. W lukrze nie może być najmniejszych grudek. Powianień być lśniący i gęsty na tyle by można było z niego wylać wzór.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama