Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Piernik Staropolski dojrzewający

18.11.2016 | kategoria: Dodatki, Przepisy

Piernik Staropolski dojrzewającyPiernik Staropolski dojrzewający (przepis Lucyny Ćwierczakiewiczowej)

Składniki:
– 500 g miodu naturalnego lipowego
– 2 szklanki cukru
– 150 g masła
– 100 g smalcu
– 1 kg mąki pszennej
– 3 jajka
– 3 łyżeczki sody oczyszczonej
– 125 ml mleka
– szczypta soli
– 2 torebki przyprawy korzennej do piernika
– 2 łyżki kakao

Dodatkowo:
– powidła śliwkowe
– masa marcepanowa
– polewa czekoladowa
– 300 g gorzkiej czekolady
– 125 g masła
– 2 łyżki śmietanki 36%

Piernik Staropolski dojrzewającyWykonanie:
W garnku podgrzać stopniowo: miód, cukier, masło, smalec, przyprawę do piernika, doprowadzić do wrzenia, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru i wystudzić.
Do miski wsypać mąkę, sól, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, schłodzoną masę. Ciasto wyrobić i przełożyć do miski kamiennej, szklanej lub plastikowej ze szczelną pokrywką. Odstawić w zimne miejsce (piwnica lub lodówka ) na 5-6 tygodni.
Na kilka dni 5-7 dni przed świętami wyciągamy ciasto z lodówki pozostawiamy w temperaturze pokojowej. Ciasto dzielimy na trzy części, rozwałkowujemy na 0,5-1 cm. Wykładamy blachę papierem do pieczenia, przekładamy placek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 15-20 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Tak samo robimy z dwoma pozostałymi blatami piernika.
Ostudzone placki przekładamy powidłami śliwkowymi lub masą marcepanową. Piernik przykrywamy papierem do pieczenia obciążamy książką.
Na dwa dni przed świętami piernik kroimy na 3 długie pasy jednakowej szerokości, oblewamy polewą czekoladą i robimy dekoracje według uznania.

Polewa czekoladowa:
W garnku do gotowania mleka na wolnym ogniu rozpuszczamy czekoladę. Zdejmujemy z ognia stopniowo dodajemy masło mieszając do powstania połyskującej masy. Dodajmy śmietankę. mieszamy.
Piernik Staropolski dojrzewający

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama