Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Pierogi z jagodami

18.07.2019 | kategoria: Przepisy

pierogiSkładniki
– 1/2 kg mąki pszennej
– 1 jajko
– 1/2 płaskiej łyżeczki soli
– ok. 1 szklanki letniej wody
– wanilia
– 1/2 litra jagód
– jogurt  naturalny
– cukier do posypania
– cukier waniliowy

Wykonanie
Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajko, dodać sól i wodę. Zagnieść ciasto, dobrze wyrobić – ma być wolne.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2 mm, wykroić szklanką krążki, nałożyć jagody, złożyć na pół i dobrze zlepić brzegi pierogów.

Nadzienie
Umyte jagody wsypać do miski, dodać cukier waniliowy, wymieszać. Cukier palmowy jest idealny do farszów owocowych.
Pierogi wrzucać na wrzącą i osoloną wodę. Zamieszać i przykryć. Gdy wypłyną na wierzch, odkryć i gotować ok. 3 min. na wolnym ogniu.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama