Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Pierogi z kaszanką

10.01.2016 | kategoria: Dania, Przepisy

Pierogi z kaszankąPierogi z kaszanką

Składniki:
Na farsz:
1 kg kaszanki
2 większe cebule
2 łyżki miodu
Sól, pieprz do smaku

Na ciasto:
600 g mąki pszennej
340 g gorącej wody
60 g oleju
1 łyżeczka soli

Robimy farsz: miód zagotowujemy na patelni, dodajemy posiekaną w kostkę cebulę i ją karmelizujemy, dodajemy kaszankę wyjętą z osłonek, doprawiamy dolą i pieprzem i dusimy kilka minut. Odstawiamy do wystygnięcia i przygotowujemy ciasto.
Kaszankę oczywiście, jeśli tylko macie ochotę, możecie zrobić sami. Możecie skorzystać z naszego przepisu, który znajdziecie TUTAJ.
Ciasto na pierogi: mąkę łączymy z solą i olejem i zagniatamy ręcznie bądź w mikserze. Stopniowo dodajemy gorącą wodę. Wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i będzie łatwo odchodziło od ręki. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 10-15 minut do odpoczęcia.
Ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki (nie za cienkie żeby pierogi nie pękały podczas gotowania, tak ze 2 mm będzie dobrze) i szklanką wycinamy kółka. Na środek kładziemy jedną łyżeczkę farszu, składamy ciasto na pół i dokładnie sklejamy. Pierogi odkładamy na deskę obsypaną mąką. Do czasu gotowania przykrywamy ściereczką, aby nie obeschły. Wrzucamy je na osolony wrzątek. Gotujemy przez 1-2 minuty (aż wypłyną na powierzchnię).
Podajemy ze skwarkami z wędzonego boczku lub słoniny.
Smacznego!

Zobacz artykuł: Polska tradycja karnawałowa – mięsopusty, zapusty ..

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama