Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Pierś z kaczki podana z ziemniakami oraz karmelizowanymi jabłkami i śliwkami

04.11.2021 | kategoria: Dania, Pieczone, Przepisy

Pierś z kaczki  podana z ziemniakami oraz karmelizowanymi jabłkami i śliwkamiPierś z kaczki podana z ziemniakami oraz karmelizowanymi jabłkami i śliwkami

Składniki:
– 2 piersi z kaczki;
– 1 cebula szalotki;
– 50 ml czerwonego wina;
– sól i pieprz do smaku;
– 1/2 łyżeczki tymianku;
– 1/2 łyżeczki majeranku;
– szczypta imbiru;
– ziemniaki.

Karmelizowane jabłka i śliwki
– 1 jabłko grójeckie;
– Kilka śliwek węgierek;
– 2 łyżki miodu;
– sok z 1/2 limonki;
– sok z ½ pomarańczy;
– kardamon do smaku;
– imbir do smaku;

Wykonanie:
Przygotowujemy marynatę. Do miseczki wlewamy wino, dodajemy przyprawy, dokładnie mieszamy. Pierś z kaczki nacinamy, wkładamy do marynaty i pozostawiamy na noc w lodówce. Na rozgrzaną patelnię kładziemy piersi smażymy z każdej strony 2-3 minuty. Pierś z kaczki i pokrojoną cebulę szalotkę, przekładamy do naczynia żaroodpornego, które wkładamy do nagrzanego piekarnika 200 stopni na 10-20 minut. Możemy delikatnie skropić winem czerwonym. Jabłka i śliwki myjemy, usuwamy gniazda nasienne, jabłka kroimy na ósemki, śliwki na pół. Na patelnię grillową wkładamy dwie łyżki masła, dodajemy ósemki jabłek i śliwki, chwilę grillujmy, dodajemy 3 łyżki miodu oraz sok z limonki i pomarańczy. Doprawiamy świeżym imbirem i szczyptą kardamonu. Grillujemy kilka minut. Ziemniaki myjemy, obieramy, gotujemy do miękkości.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama