Najnowsze Artykuły

Kuchnia na kółkach...

28 listopada 2017
Mięso i owoce – zgrany duet

Mięso i owoce – ...

17 listopada 2017
Dietetyczne białe mięso.

Dietetyczne białe mięso...

27 października 2017
Wędliny podrobowe

Wędliny podrobowe...

16 października 2017
Kuchnia czeska

Kuchnia czeska...

26 września 2017

Zobacz więcej

Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Pierś z kaczki w żurawinie

26.09.2017 | kategoria: Dania, Przepisy

Pierś z kaczki w żurawiniePierś z kaczki w żurawinie

Składniki:
– 4 piersi z kaczki ze skórą
– sól
pieprz
– 1/2 szklanki żurawiny
– 1/2 szklani czerwonego wytrawnego wina
– Opcjonalnie 2 łyżki gęstej śmietany

Wykonanie:
Skórkę na każdej piersi nacinamy w kratkę. Nacieramy je solą i pieprzem. Smażymy najpierw od strony skóry na rozgrzanej suchej patelni, potem z drugiej strony. Pierś ze skórą jest tłusta, w ten sposób pozyskamy sporo tłuszczu, w którym później będzie się dusiła kaczka.
Do żeliwnego garnka wkładamy podsmażone piersi, wlewamy cały tłuszcz z patelni, dodajemy żurawinę i czerwone wino. Garnek dokładnie przykrywamy. Kaczkę dusimy na bardzo małym ogniu przez 3 godziny.
Opcjonalnie możemy sos doprawić śmietaną. Podajemy pokrojoną w plastry z knedlikami lub ugotowanymi ziemniakami.

Zobacz artykuł: Kuchnia czeska

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama

Ta strona używa cookie i innych technologii. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej...

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close