Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Pierś z kaczki w żurawinie

26.09.2017 | kategoria: Dania, Przepisy

Pierś z kaczki w żurawiniePierś z kaczki w żurawinie

Składniki:
– 4 piersi z kaczki ze skórą
– sól
pieprz
– 1/2 szklanki żurawiny
– 1/2 szklani czerwonego wytrawnego wina
– Opcjonalnie 2 łyżki gęstej śmietany

Wykonanie:
Skórkę na każdej piersi nacinamy w kratkę. Nacieramy je solą i pieprzem. Smażymy najpierw od strony skóry na rozgrzanej suchej patelni, potem z drugiej strony. Pierś ze skórą jest tłusta, w ten sposób pozyskamy sporo tłuszczu, w którym później będzie się dusiła kaczka.
Do żeliwnego garnka wkładamy podsmażone piersi, wlewamy cały tłuszcz z patelni, dodajemy żurawinę i czerwone wino. Garnek dokładnie przykrywamy. Kaczkę dusimy na bardzo małym ogniu przez 3 godziny.
Opcjonalnie możemy sos doprawić śmietaną. Podajemy pokrojoną w plastry z knedlikami lub ugotowanymi ziemniakami.

Zobacz artykuł: Kuchnia czeska

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama