Składniki:
– 1 pierś z kurczaka;
– 3 łyżki masła;
– 1 łyżka oleju;
– 2 cebule;
– ¼ łyżeczki czarnego pieprzu;
– ¼ łyżeczki wędzonej papryki słodkiej;
– 2 ząbki czosnku;
– ¼ łyżeczka soli;
– ¼ łyżeczki oregano;
– Świeży tymianek.
Wykonanie:
Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu. Dodajemy masło i olej, pokrojoną cebulę i doprawiamy 1/4 łyżeczki pieprzu. Dodajemy gałązki tymianku i dusimy 8 minut, od czasu do czasu mieszając. Podczas duszenia cebuli rozgrzewamy piekarnik do 180°C i smarujemy masłem naczynie do pieczenia. Dusimy jeszcze około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy czosnek, paprykę dusimy 1 minutę. Pierś kurczaka przyprawiamy solą, czarnym pieprzem, suszonym tymiankiem i czosnkiem. Filet z kurczaka przekładamy do naczynia do pieczenia, wykładamy cebulę i pieczemy około 20 minut w 180 stopni.