Pierś z kurczaka gotowana na parze z warzywami
Składniki:
– 1 pierś z kurczaka średniej wielkości
– 1 marchewka
– 2-3 młode ziemniaki
– 1 papryka pomarańczowa
– ½ papryki czerwonej
– 1 cebula czerwona
– 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
– łyżeczka ziół prowansalskich
– łyżeczka oregano
– przyprawa do warzyw
– pieprz i sól do smaku
Wykonanie:
Pierś z kurczaka oczyścić, osuszyć, posypać przyprawą do kurczaka, ziołami oraz pieprzem. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Marchewkę obrać pokroić w paseczki, cebulę obrać pokroić na ćwiartki, paprykę pomarańczową i czerwoną pokroić w plastry, ziemniaki dokładnie umyć. Na sitku ułożyć warzywa i pierś z kurczaka. Warzywa posypać przyprawą do warzyw. Gotować na parze około 35 minut do czasu, aż warzywa będą al. dente.