

Pierś z kurczaka w sosie teriyaki z ryżem
Składniki:
– 1 piersi z kurczaka;
– 2 łyżki oleju roślinnego;
– 1 łyżka sezamu (do posypania);
– 1 łyżka posiekanej dymki;
– Sos teriyaki;
– 1 szklanka ryżu jaśminowego lub basmati;
– 2 szklanki wody;
– szczypta soli.
Wykonanie:
Ryż przepłucz kilkakrotnie w zimnej wodzie, aż woda będzie prawie czysta. Zalej 2 szklankami wody, posól i ugotuj pod przykryciem na małym ogniu, aż wchłonie całą wodę.
Pierś z kurczaka zamarynuj w sosie teriyaki, dopraw solą i pieprzem odstaw na dwie godziny, Rozgrzej olej na patelni i podsmaż mięso na złoty kolor. Wlej sos, duś całość przez 2–3 minuty, aby kurczak przeszedł smakiem i pokrył się sosem. Pierś z kurczaka pokrój podawaj z ryżem, dodatkowo polej pierś z kurczaka sosem słodko-pikantnym chilli.
