Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Pierś z kaczki z jabłkami

29.01.2018 | kategoria: Dania, Przepisy

Pierś z kaczki z jabłkamiPierś z kaczki z jabłkami

Składniki:
– 1 pierś z kaczki
– Marynata do piersi z kaczki
– 1 łyżeczka musztardy
– olej
– świeżo mielony pieprz
– sól
– ½ łyżeczki cząbru
– ½ łyżeczki majeranku

Sos malinowy:
– 150 g malin świeżych lub mrożonych
– Około 100 ml wina czerwonego
– 100 ml oleju
– Sok z 1 cytryny
– cukier do smaku
– pieprz czarny do smaku
– sól do smaku

Dodatkowo:
– 1 kwaśne jabłko
– ziemniaki
majeranek
rozmaryn
– rukola

Wykonanie:
Do miseczki wkładamy musztardę, wsypujemy przyprawy, olej i dokładnie mieszamy. Z piersi z kaczki zdejmujemy skórkę, osuszamy ręcznikiem kuchennym. Wierzch piersi smarujemy marynatą i odstawiamy na dwie godziny. Do naczynia żaroodpornego wkładamy pierś z kaczki, cząstki jabłka, ziemniaki i posypujemy majerankiem i rozmarynem. Do nagrzanego piekarnika około 180 stopni wstawiamy naczynie żaroodporne pieczemy do uzyskania w środku mięsa temperatury 68-70 stopni w zależności jaką lubimy około 1 godzinę. Wyjmujemy pierś na deskę aby mięso odpoczęło, następnie kroimy w plastry.

Sos malinowy:
Do garnka wkładamy około 100 g malin i zalewamy winem. Gotujemy do zredukowania, pod koniec dodajemy olej, sok z cytryny i pozostałe maliny. Doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama

Ta strona używa cookie i innych technologii. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej...

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close