Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Pierś z kaczki z jabłkami

29.01.2018 | kategoria: Dania, Przepisy

Pierś z kaczki z jabłkamiPierś z kaczki z jabłkami

Składniki:
– 1 pierś z kaczki
– Marynata do piersi z kaczki
– 1 łyżeczka musztardy
– olej
– świeżo mielony pieprz
– sól
– ½ łyżeczki cząbru
– ½ łyżeczki majeranku

Sos malinowy:
– 150 g malin świeżych lub mrożonych
– Około 100 ml wina czerwonego
– 100 ml oleju
– Sok z 1 cytryny
– cukier do smaku
– pieprz czarny do smaku
– sól do smaku

Dodatkowo:
– 1 kwaśne jabłko
– ziemniaki
majeranek
rozmaryn
– rukola

Wykonanie:
Do miseczki wkładamy musztardę, wsypujemy przyprawy, olej i dokładnie mieszamy. Z piersi z kaczki zdejmujemy skórkę, osuszamy ręcznikiem kuchennym. Wierzch piersi smarujemy marynatą i odstawiamy na dwie godziny. Do naczynia żaroodpornego wkładamy pierś z kaczki, cząstki jabłka, ziemniaki i posypujemy majerankiem i rozmarynem. Do nagrzanego piekarnika około 180 stopni wstawiamy naczynie żaroodporne pieczemy do uzyskania w środku mięsa temperatury 68-70 stopni w zależności jaką lubimy około 1 godzinę. Wyjmujemy pierś na deskę aby mięso odpoczęło, następnie kroimy w plastry.

Sos malinowy:
Do garnka wkładamy około 100 g malin i zalewamy winem. Gotujemy do zredukowania, pod koniec dodajemy olej, sok z cytryny i pozostałe maliny. Doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama