Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Pikantne ogórki z chilli

07.08.2018 | kategoria: Dodatki, Przekąski, Przepisy

Pikantne ogórki z chilli Pikantne ogórki z chilli

Składniki:
– 2,5 kg ogórków
– 
3 łyżki soli

– 1 łyżeczka chili

– 1 główka czosnku
– 1,5 szklanki octu
– 
8 łyżek oleju

– 3 szklanki cukru

Wykonanie:
Ogórki namoczyć na 2 godziny w zimnej wodzie i dokładnie umyć.
 Ogórki pokroić wzdłuż na 4 lub 6 części, jeśli są większe.
 Włożyć do miski, posolić i dokładnie wymieszać. Pozostawić na 6 godzin. Odlać powstałą wodę. Obrać i pokroić w plasterki czosnek. Do ogórków dodać przyprawy chilli i czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać.

Zalewa:
W garnku zagotować ocet, olej i cukier. Gorącą zalewą zalewamy ogórki i pozostawiamy na 12 godzin. Po upływie 12 godzin, ogórki przekładamy do słoików i zalewamy zalewą tak, aby ogórki były przykryte. Zakręcamy słoiki.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama