Składniki:
– 2,5 kg ogórków
–
3 łyżki soli
– 1 łyżeczka chili
– 1 główka czosnku
– 1,5 szklanki octu
–
8 łyżek oleju
– 3 szklanki cukru
Wykonanie:
Ogórki namoczyć na 2 godziny w zimnej wodzie i dokładnie umyć.
Ogórki pokroić wzdłuż na 4 lub 6 części, jeśli są większe.
Włożyć do miski, posolić i dokładnie wymieszać. Pozostawić na 6 godzin. Odlać powstałą wodę. Obrać i pokroić w plasterki czosnek. Do ogórków dodać przyprawy chilli i czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać.
Zalewa:
W garnku zagotować ocet, olej i cukier. Gorącą zalewą zalewamy ogórki i pozostawiamy na 12 godzin. Po upływie 12 godzin, ogórki przekładamy do słoików i zalewamy zalewą tak, aby ogórki były przykryte. Zakręcamy słoiki.