Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Piknikowe kiełbaski z czosnkiem niedźwiedzim

13.05.2016 | kategoria: Dodatki, Kiełbasa, Przekąski, Przepisy

Piknikowe kiełbaski z czosnkiem niedźwiedzimPiknikowe kiełbaski z czosnkiem niedźwiedzim

Malutkie delikatne kiełbaski, które wspaniale nadają się na piknik, wycieczkę czy grilla. Dodatek czosnku niedźwiedziego to nie tylko dobrodziejstwo smaku ale i zdrowie.

Składniki:
1 kg łopatki
0,5 kg podgardla
30 dag świeżego czosnku niedźwiedziego
sól
majeranek
pieprz mielony
5 ząbków czosnku
jelita baranie cienkie do kiełbas
zimna woda ok 1,5 szklanki

Mięso kroimy w kostkę i mielimy w maszynce do mielenia. Czosnek niedźwiedzi myjemy osuszamy i siekamy drobno. Do zmielonego mięsa dodajemy sól, majeranek, pieprz i wyciśnięty czosnek. Przyprawy dodajemy do smaku. Wyrabiamy dobrze masę . Dodajemy wodę i posiekany czosnek niedźwiedzi. Jeszcze raz wyrabiamy aż mięso będzie dobrze odchodzić od ręki.  Jelita moczymy w ciepłej wodzie. Przygotowaną masą nadziewamy jelita za pomocą maszynki lub nadziewarki z odpowiednio cienką końcówką. Co ok. 10 cm zawijamy osłonkę tworząc kiełbaskę. Gotową kiełbasę wieszamy aby lekko obeschła. Nastawiamy garnek z wodą kiedy woda  zacznie się gotować wyłączamy ogień. Wkładamy kiełbaski. Nakrywamy garnek i zostawiamy na ok 15 min. Po tym czasie wyciągamy kiełbaski i pakujemy na piknik. Wspaniale smakują na zimno, ale i grillowane będą też fantastyczne.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama