Najnowsze Artykuły

Jesienne gulasze

Jesienne gulasze...

27 września 2019
Burgery z grilla

Burgery z grilla...

13 września 2019

Sezon ogórkowy trwa...

28 sierpnia 2019

Jak dobrze zjeść na ...

26 sierpnia 2019

Letni obiad...

25 czerwca 2019

Zobacz więcej

Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Pizza z rukolą i szynką parmeńską

25.09.2019 | kategoria: Dania, Przepisy

pizza Składniki:
– 250g mąki
– około 150g ciepłej wody
– 30g świeżych drożdży
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka cukru
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 100g szynki parmeńskiej
– Około 50g sera mozzarella do pizzy można dać więcej
– Rukola
– Pomidory koktajlowe
– Domowy sos pomidorowy do pizzy
– Oregano

Wykonanie
Drożdże rozpuścić w cukrze i w 50 ml ciepłej wody z dodatkiem 2 łyżek mąki. Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek i wlać rozczyn. Odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut. Następnie dodać pozostałą wodę, sól i olej połączyć w jedną całość i wyrobić przez około 10 minut. Przykryć ściereczką odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować na cienki okrągły placek. Ostawić do wyrośnięcia na około 10 minut. Wyrośnięte ciasto posmarować sosem pomidorowym, posypać ziołami, położyć ser. Do piekarnika wstawić kamień do pieczenia pizzy, następnie nagrzać do 220 stopni C. Pizzę przekładamy na kamień i pieczemy około 12 minut. Zamiast na kamieniu możemy upiec pizzę na blasze z piekarnika wysmarowaną olejem.
Na upieczoną pizzę układamy szynkę parmeńską, rukolę, pomidory koktajlowe i całość skrapiamy oliwą z oliwek.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama