Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Pizza z podwędzanym ciastem z ulubionymi dodatkami

14.09.2016 | kategoria: Dania, Przepisy, Wędzenie

Pizza z podwędzanym ciastem z ulubionymi dodatkamiPizza z podwędzanym ciastem z ulubionymi dodatkami

Składniki:
20 g drożdży
1 łyżeczka cukru
300 g mąki do pizzy włoskiej
1/4 łyżeczki soli
4 łyżki oliwy wędzonej
mąka do podsypywania

Dodatki:
Sos pomidorowy
Zioła
Polędwica
Pieczarki
Ser mozzarella

Wykonanie:
Droższe rozpuszczamy w misce z cukrem i ½ łyżki mąki, odstawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na 10 minut. Do mąki dodajemy sól, oliwę wędzoną, wodę i drożdże zagniatamy gładkie ciasto. Odstawiamy ciasto pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, do czasu aż ciasto podwoi swoją objętość (do 60 minut). Ciasto ponownie zagniatamy rozwałkowujemy uzyskując okrąg. Wierzch ciasta smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy ziołami, układamy nasze ulubione dodatki (ser, pieczarki, polędwicę, oliwki, czosnek itp.).
Do piekarnika wkładamy kamień do pizzy, piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni C. Pizzę przekładamy na rozgrzany kamień i pieczemy około 8-12 minut aż ciasto będzie chrupiące.
Jeśli nie mamy kamienia, rozgrzewamy piekarnik do temperatury ok. 200 st. z termoobiegiem. Pizzę pieczemy na blasze ok. 10-15 minut. Smacznego!

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama