Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Placki po węgiersku

20.11.2020 | kategoria: Dania, Przepisy

Placki po węgierskuPlacki po węgiersku

Składniki:
Gulasz:
– 500 g udźca z indyka
– 4 łyżki oleju
– papryka czerwona
– 300 g pieczarek
– 1 cebula
– szczypta papryki suszonej
– szczypta pieprzu mielonego
– pieprz w ziarnach
– szczypta soli

Placki ziemniaczane:
– 10 ziemniaków
– 2 jajka
– Około 5 łyżek mąki
– 5 łyżek oleju

Wykonanie:

Gulasz
Rozgrzewamy olej na patelni, dodajemy mięso z indyka. Przez kilka minut dusimy, następnie dodajemy pokrojone pieczarki, cebulę, a na koniec czerwoną paprykę, przyprawy (ziele angielskie, liście laurowe, suszoną paprykę). Całość zalewamy gorącą wodą. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu kilka minut. Mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody i stopniowo wlewamy do mięsa. Dusimy jeszcze około 5 minut.

Placki ziemniaczane
Ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach Doprawiamy solą, pieprzem oraz dodajemy jajka, mąkę i mieszamy. Formujemy łyżką placki. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony przez minutę. Placki podajemy z gulaszem i ulubioną sałatką.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama