Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Podpłomyki placki z blachy

07.08.2018 | kategoria: Dodatki, Przekąski, Przepisy

Podpłomyki placki z blachyPodpłomyki placki z blachy

Składniki:
– 1 szkl. mąki pszennej 
– około 80 ml ciepłej wody 
– 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
– szczypta soli

Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę, sól, wlewamy wodę i olej. Wszystkie składniki mieszamy, a następnie wyrabiamy ręką.
Kiedy ciasto jest za gęste dodajemy wodę, jeśli jest za rzadkie dodajemy mąkę. Ciasto powinno być gładkie i zwarte.
Ciasto przykrywamy ściereczką odstawiamy na około 30 minut. Kawałek ciasta rozwałkowujemy na cienki placek.
Rozpalamy grilla z płaską płytą grillową, możemy też upiec na suchej ceramicznej lub teflonowej patelni.
Na rozgrzaną płaską płytę kładziemy placek. Na jednej stronie pieczemy do zarumienienia, przekładamy na drugą stronę. 

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama