Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Podroby

27.02.2015 | kategoria: Dania, Dodatki, Przekąski, Przepisy

Podroby
 
0,5 kg wątroby wieprzowej
0,5 kg podgardla
1 duża cebula
2 czerstwe bułki
4 łyżki bułki tartej
1 jajko
1,5 łyżki soli
0,5 łyżeczki pieprzu
5 zmielonych ziaren ziela angielskiego
Osłonka z jelita grubego lub krzyżówki
 
Podroby
Wątrobę dla złagodzenia posmaku i zniwelowania goryczki moczymy przez noc w mleku.
Wątrobę i podgardle kroimy na małe 5 cm kawałki . Podgardle zalewamy szklanką wody i dusimy pod przykryciem do stanu półmiękkiego. Dodajemy wątrobę i cebulę pokrojoną w piórka. Dusimy aż woda prawie całkowicie odparuje. Po ostudzeniu miksujemy całość w melakserze do uzyskania jednolitej masy dodając namoczoną i odciśniętą bułkę (pilnujemy żeby nie było za dużo wody). Wbijamy jajko i dodajemy resztę składników i jeszcze przez chwilę miksujemy.
Napełniamy luźno osłonki, zawiązujemy końce i parzymy ok. 35 minut w wodzie o temp 70 stopni. Opłukujemy najpierw gorącą, a potem zimną wodą i studzimy w chłodnym pomieszczeniu albo w lodówce. Wyrób jest krótkotrwały, ok. 6-8 dni.
 
Smacznego!

Zobacz artykuł: Podroby – uczta dla podniebienia.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama