

Polędwica wieprzowa wędzona na gorąco (nieparzona, surowa)
Składniki:
– 4 szt. polędwicy wieprzowej (ok. 2 kg oczyszczonej z błon i tłuszczu);
– 2 litry zimnej wody;
– 80 g soli peklującej (tzw. peklosól, 40 g na każdy litr wody);
– 2 łyżeczki cukru;
– 6 ząbków czosnku (rozgniecione);
– 4 liście laurowe;
– 8 ziaren ziela angielskiego;
– 1 łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach;
– 1 łyżeczka kolendry (opcjonalnie).
Wykonanie:
Do garnka wlej wodę, dodaj cukier i przyprawy. Zagotuj, odstaw do wystudzenia. Do zimnej solanki dodaj sól peklową. Polędwice włóż do zimnej solanki. Pekluj 5 dni w lodówce. Raz dziennie mięso przewróć, by równomiernie się nasoliło. Po peklowaniu wyjmij polędwice, opłucz w zimnej wodzie i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Powieś w przewiewnym miejscu na kilka godzin (aż powierzchnia będzie sucha, „lepka” w dotyku). Rozgrzej wędzarnię do 50–50°C i wędź polędwice w gęstym dymie przez około 3 godziny do złotego koloru.
