Składniki:
– 1 polędwiczka wieprzowa
– 1 łyżeczka pieprzu
– 2 ząbki czosnku
– 40g peklosoli
– ½ litra wody
Wykonanie:
Polędwiczkę oczyszczamy pozbawiamy błon, dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Peklowanie
Do naczynia którym będziemy peklować polędwiczki wlewamy wodę, dodajemy pieprz, liście laurowe, peklosól. Mieszamy do rozpuszczenia.
Do solanki wkładamy polędwiczki, wstawiamy do lodówki na 3-4 dni. Po tym czasie wyjmujemy polędwiczki, myjemy pod wodą osuszamy ręcznikiem papierowym.
Wieszamy polędwiczkę na drążku i wentylatorem/wiatraczkiem osuszamy około 2-3 godziny (polędwiczka powinna być sucha).
Wędzenie:
Ustawiamy komorę wędzarni na 50 stopni i wędzimy przez około 3,5 godziny.
Parzenie:
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy kilka ziaren angielskich, kilka liści laurowych. Gotujemy wodę do uzyskania 75 stopni, następnie wkładamy polędwiczkę. Parzymy do uzyskania w środku 68 stopni.