Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Polędwiczka wieprzowa z warzywami i kurkami

08.05.2017 | kategoria: Dania, Przepisy

Polędwiczka wieprzowa z warzywami i kurkamiPolędwiczka wieprzowa z warzywami i kurkami

Składniki:
Polędwiczka:
– 1 polędwiczka wieprzowa
– świeży rozmaryn
– masło
– sól, pieprz do smaku.
– warzywa
– marchewka
– kalafior

Sos kurkowy:
– 200 g świeżych kurek
– masło klarowne
– sól
– pieprz biały do smaku

Polędwiczka pieczona
Polędwiczkę wieprzową oczyszczamy z błon i tłuszczu, następnie myjemy i osuszamy. Na rozgrzanej patelni obsmażamy polędwiczkę z każdej strony na maśle. Polędwiczkę przekładamy do naczynia do zapiekania, przelewamy sos z patelni. Posypujemy świeżym rozmarynem i pieprzem. Naczynie przykrywamy folią aluminiową, wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na około 10-15 minut. Na dwie minuty przed końcem zdejmujemy folie aluminiową.

Warzywa
Obraną pokrojoną w słupki marchewkę gotujemy na parze.
Z kalafiora usuwamy liście i twardą cześć łodygi, myjemy. Do garnka wlewamy wodę, mleko i dodajemy łyżeczkę soli. Gotujemy pod przykryciem około 15-20 minut.

Sos kurkowy
Kurki dokładnie oczyszczamy, płuczemy. Na patelnię wkładamy sklarowane masło, rozgrzewamy, wkładamy kurki i smażymy kilka minut. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama