Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Polenta (przepis podstawowy)

28.08.2015 | kategoria: Dodatki, Przekąski, Przepisy

PolentaPolenta
 
Składniki:
1 i 3/4 l wody
szczypta soli
250 g mąki kukurydzianej
 
W dużym garnku zagotować wodę z solą. Gdy woda zacznie wrzeć, stopniowo wsypywać mąkę kukurydzianą, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 40 minut.
Następnie na zmoczoną wodą dużą drewnianą deskę wylewamy polentę. Szpatułką można wyrównać jej brzegi. Po 5 minutach mamy gotowe danie: kroimy i podajemy jako dodatek do mięsa z sosem, lub samodzielnie (idealnie komponuje się z gorgonzolą i roztopionym masłem). Jeśli chcemy, możemy zaczekać aż wystygnie i stężeje – wówczas można polentę zapiekać lub smażyć.

Zobacz artykuł: Słowenia – teatr kulinarnych rozmaitości

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama