Polska Kiełbasa Surowa
Składniki:
1,5 kg wieprzowiny (raczej chudej)
45 g peklosoli
6 g mielonego pieprzu
6 g cukru
3 g majeranku
2 g tymianku
1,5 ząbka czosnku
Oczyszczamy wieprzowinę ze ścięgien i kawałków tłuszczu. Kroimy drobno, następnie można zmielić dwukrotnie maszynką o drobnych oczkach. Potem dodajemy peklosoli, mieszamy oraz układamy w szklanym naczyniu. Przykrywamy folią i na dobą wkładamy do lodówki.
Po tym czasie do mięsa z peklosolą dodajemy przyprawy: utarty czosnek, tymianek, majeranek i cukier. Farsz należy dobrze wymieszać, by wszystkie przyprawy właściwie się wchłonęły. Kiedy nasz farsz zrobi się kleisty, nadziewamy nim jelita wieprzowe, zaś tworzone odcinki powinny mieć długość ok. 15 cm. By pozbyć się powietrza, należy kiełbasę wywałkować. Jeśli zaobserwujemy pęcherzyki, można przebić je igłą.
W zimnym dymie wędzimy naszą kiełbasę przez kilka dni, do uzyskania jasnobrązowego koloru. Po wędzeniu zawieszamy naszą kiełbasę w chłodnym miejscu na 3 dni, by dojrzała.
Smacznego!