Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Postny śledzik

13.03.2015 | kategoria: Dodatki, Przekąski, Przepisy

4_postny_przepis_16 świeżych śledzi
Sól
Mąka do obtoczenia
Olej do smażenia
 
Marynata:
500 ml wody
1 średnia cebula
3 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
5 liści laurowych
10 kulek ziela angielskiego
100 ml octu spirytusowego 10%
 
Śledzie skrobiemy z łusek, patroszymy, przecinamy na pół wzdłuż kręgosłupa i usuwamy kręgosłup. Płuczemy i osuszamy. Oprószamy solą z obu stron i obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju aż śledzie się zarumienią. My swoje schowaliśmy na noc do lodówki, aby dobrze przestygły i nabrały smaku. Następnie zagotowujemy wodę z zielem i listkiem i dodajemy cebulę pokrojona w pióra. Gotujemy kilka minut aż cebula zmięknie. Dodajemy cukier, sól i ocet. Śledzie wkładamy do słoika, zalewamy zalewą i wkładamy do lodówki na co najmniej 48 godzin. A potem zjadamy.
 
Smacznego!
 
Zobacz artykuł: Postny śledzik.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama