Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Prawdziwki z domowymi kopytkami

08.09.2019 | kategoria: Dania, Przepisy

prawdziwkiSkładniki
– 200g grzybów prawdziwków
– 1 cebula czerwona
– masło klarowane
tymianek do smaku
– sól i pieprz do smaku
– 1,2 kg ugotowanych (ostudzonych) ziemniaków
– 2 jajka
– 30 dkg mąki pszennej
– sól
– parmezan.
Wykonanie
Prawdziwki dokładnie oczyszczamy a następnie kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w drobne piórka. Na rozgrzanej patelni na maśle smażymy grzyby i cebulę, dodajemy tymianek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie, następnie pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Zimne ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Wykładamy do miski i dodajemy jajka oraz przesianą mąkę. Szybko wyrabiamy sprężyste ciasto. Gotowe ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę i dzielimy na mniejsze części. Formujemy z nich niezbyt grube wałki, które kroimy po skosie na małe kluseczki i wrzucamy do lekko osolonej wrzącej wody. Kiedy kopytka wypłyną na powierzchnię gotujemy jeszcze ok. 1 minuty, a następnie wyjmujemy je łyżką cedzakową. Grzyby mieszamy z kopytkami na wierzch ścieramy parmezan.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama