Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Przekładaniec drobiowo-wieprzowy z szynkowara

23.10.2014 | kategoria: Dania, Kiełbasa, Przepisy

Potrzebujemy:
ok. 1,5 kg podudzi drobiowych
ok. 30 dkg szynki wieprzowej
1 łyżeczka majeranku
pół cebuli albo jedna mała
ok. 1,5 łyżeczki żelatyny
sól i pieprz
1 łyżka suszonej posiekanej pietruszki
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżka masła
 
1. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Mięso z szynki mielimy lub kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy majeranek, 1 łyżeczkę żelatyny, podsmażoną cebulkę, doprawiamy solą i pieprzem i dobrze wyrabiamy.
2. Z podudzi wyjmujemy kostki i zdejmujemy skórę. W mięso wcieramy czosnek, solimy, pieprzymy i posypujemy słodką papryką.
3. Do szynkowara wkładamy woreczek, wykładamy połowę mięsa z podudzi, posypujemy połową pozostałej żelatyny i połową pietruszki. Na to kładziemy masę z szynki, posypujemy resztą pietruszki i żelatyny i przykrywamy resztą mięsa z podudzi.
4. Woreczek skręcamy i zamykamy szynkowar.
5. Wstawiamy do garnka z zimna wodą i parzymy 2 godziny w temperaturze 80-90 stopni. Po tym czasie zostawiamy szynkowar w garnku do wystygnięcia wody i wyjmujemy.
6. Zimny wkładamy do lodówki na 12 godzin.
7. Po tym czasie wkładamy na 2-3 minuty do gorącej wody, aby łatwiej było wyjąć wędlinę.
8. Zajadamy z domowym chlebkiem ciesząc się pysznym i naturalnym smakiem :)
 
Smacznego!
Madzia
 
Do przygotowania tej wędliny posłużyliśmy się następującymi sprzętami ze sklepu Dobrej Kiełbasy:
– szynkowar: KLIK
– woreczki foliowe do szynkowara: KLIK
– termometr: KLIK
 

Zobacz artykuł: Przekładaniec drobiowo-wieprzowy z szynkowara.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama