Przepisy

Marynowane podgrzybki

Marynowane podgrzybki...

04 sierpnia 2020
Ogórki kiszone

Ogórki kiszone...

04 sierpnia 2020

Karkówka z rękawa...

04 sierpnia 2020

Zupa krem z dymki...

04 sierpnia 2020
Żeberka z grilla

Żeberka z grilla...

17 lipca 2020

Zobacz więcej

Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Przepisy do wielkanocnego koszyka

26.03.2015 | kategoria: Artykuły, Ciekawostki, Kiełbasa, Kiełbasa, Przepisy

Koszyczek WielkanocnyWielkimi krokami zbliża się Wielkanoc. Spacerując po osiedlu czujemy jak z otwartych okien zaczyna wydobywać się zapach soczystych mięsiw, słodkich babek, ostrość chrzanu. Nie będziemy pisali o obowiązkach typu sprzątanie. Jeżeli zmobilizujcie się całą rodziną to w 2 dni załatwicie temat. A potem pozostanie się wam tylko cieszyć błyskiem czystych okien. Chyba nie ma innego okresu w ciągu roku, w którym tak fantastycznie pachniałby płyn do mycia okien i płyn do podłóg. Ten zapach czystości zapamiętamy jeszcze przez dłuższy czas.
 
Ale nie o sprzątaniu będzie mowa. Zapoznając się z historią tego święta natknęliśmy się na przeróżne zwyczaje i obyczaje. O śmigusie-dyngusie, pisankach, śniadaniu wielkanocnym czy palmie na Niedzielę Palmową chyba nie trzeba Wam przypominać. Ale czy znacie takie coś jak kurek dyngusowy czy pogrzeb żuru i śledzia? Pogrzeb żuru i śledzia był widowiskowym pożegnaniem się z Wielkim Postem. Z wielką satysfakcją przybijano rybę do drzewa, a garniec z żurem zakopywano w ziemi lub wylewano. W ten sposób karano te dwie potrawy za to że „przez sześć niedziel wyganiały z jadłospisu mięso”. Ale kurek to dopiero ciekawy obyczaj! W Poniedziałek Wielkanocny młodzieńcy na dwukołowym wózku wozili koguta. Kogut w staropogańskiej tradycji symbolizował siły witalne. Kogut piał głośno, bo wcześniej karmiono go ziarnem namoczonym w spirytusie. Prowadzący wózek rozśpiewani młodzieńcy chodzili od domu do domu i zbierali datki. Ehh… Kiedyś to potrafili się bawić.
 
No ale również nie o pijaństwie będzie mowa. Choć zapewne ci kawalerowie podkradli trochę tych namoczonych ziaren kogutowi. Jest jeszcze jeden bardzo ważny obyczaj. A mianowicie święcenie koszyczka wielkanocnego. Co Wy wkładacie do koszyczka? U nas są to:
Koszyczek Wielkanocny1. Mięsiwo lub kiełbasa, które zapewniają zdrowie, płodność i dostatek
2. Chleb dla dobrobytu i pomyślności
3. Sól, która symbolizuje prostotę życia, dodaje smaku i chroni przed zepsuciem
4. Jajko jako symbol życia
5. Baranek oznaczający pokorę i łagodność
6. Chrzan symbolizujący siłę fizyczną
7. Ciasto jako znak umiejętności i doskonałości
 
Koszyczek wykładamy białą odświętną serwetką i przyozdabiamy zielonymi gałązkami na znak nieśmiertelności i odrodzenia. W moim rodzinnym domu był to barwinek. Ale może to być bukszpan czy bazie.
 
A jeśli chodzi o baranka to nasz niestety nie dotarł na czas (pewnie nie wrócił z imprezy od koguta). Zastąpiliśmy więc go coraz to modniejszym zajączkiem.
 
Nie zapomnijmy też o nowym zwyczaju, który jak mniemam przywędrował do nas z zachodu. Chodzi tu o zajączka, czyli obdarowywanie, szczególnie najmłodszych, drobnymi prezentami. Trudno nam się ustosunkować do tego zwyczaju. Miejmy nadzieję, że nie przyczyni się do konsumpcyjnego traktowania tego święta tak jak ma się to w przypadku świąt Bożego Narodzenia.
 
Ale przejdźmy do konkretów. Mamy dla Was dzisiaj aż dwa przepisy. Jeden na kiełbaskę do koszyczka. Pyszną, aromatyczną, lekko podsuszoną, gdyż taką lubimy najbardziej. A jak wiadomo do kiełbaski najlepszy jest chlebek, to i na niego przepisem Was uraczymy. Chlebek jest pyszny i bardzo łatwy w przygotowaniu. Nie zajmuje dużo czasu więc możemy go zrobić nawet w ostatniej chwili.
To będzie nas zajączek dla Was. Życzymy Wam zatem ciepłych i rodzinnych Świąt Wielkanocnych i zapraszamy po przepisy poniżej:
 
KiełbasaKiełbasa świąteczna:
3 kg łopatki wieprzowej
54 g peklosoli
3,5 g pieprzu czarnego
2 g cukru
2 ząbki czosnku
Jelita wieprzowe
 

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama