Przepisy

Kotleciki grzybowe z kaszy z sosem grzybowym

Kotleciki grzybowe z kaszy ...

25 października 2019
Zrazy wieprzowe z puree z ziemniakami

Zrazy wieprzowe z puree ...

25 października 2019

Sznycel wiedeński...

25 października 2019
Klopsiki w sosie koperkowym

Klopsiki w sosie koperkowym ...

25 października 2019
Buritto z kurczakiem i kaszą

Buritto z kurczakiem i ...

25 października 2019

Zobacz więcej

Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Przysmak z Frankfurtu

06.07.2016 | kategoria: Artykuły, Ciekawostki, Kiełbasa, Wędzenie

FrankfurterkiNiemcy to ciekawy obszar pod względem kulinarnym (nie tylko, ale my piszemy o kuchni, więc przy niej pozostaniemy). Wbrew pozorom niemiecka kuchnia to nie tylko golonka z piwem, chociaż będąc u naszych zachodnich sąsiadów z wizytą koniecznie należy jej spróbować. Z Niemiec pochodzi strudel z jabłkami, ziemniaczana sałatka, doskonała Currywurst, szynka westfalska, a także frankfurterki.

Frankfurterki mają długą historię: znane były już w XIII wieku i oczywiście ich nazwa pochodzi od Frankfurtu nad Menem, gdzie rozpoczęto ich produkcję. Nazwa frankfurterki jest prawnie chroniona. Dziś spożywane na liczne sposoby, będące podstawą wielu dań, ale tradycyjnie zawsze podawane po dwie w towarzystwie ciemnego chleba lub sałatki ziemniaczanej.

FrankfurterkiFrankfurterki mają specyficzny smak i konsystencję. Tradycyjnie produkowane są z wieprzowiny, która jest najczęściej spożywanym rodzajem mięsa w Niemczech. Ciekawy jest stereotyp dotyczący frankfurterek, a mianowicie tego, że robi się je z nutrii. Prawdopodobnie wzięło się to z tego, że dawniej, kiedy czasem trudno było o wieprzowinę, robiło się kiełbasy (w tym frankfurterki) z tego, co było możliwe do zdobycia. Jeśli więc nutria smakowo była zbliżona do wieprzowiny, to pewnie i z nutrii się czasem te frankfurterki robiło.

Frankfurterki to kiełbasy surowe, wędzone. Najlepiej smakują na gorąco, ale niektórzy lubią je jeść jako zimną przekąskę. Są dość słone i bardziej soczyste od kabanosów. Ich smak jest lekko kwaskowaty, z wyczuwalną nutą pieprzu oraz przypraw.

Frankfurterki są zwykle jadane u nas na śniadanie, ale można je wykorzystać na wiele innych sposobów. Można użyć ich jako składnik zup: wspaniale smakują na przykład w kapuśniaku. Idealnie nadają się także do leczo Można je też nadziewać: np. nadziewać żółtym serem, owijać boczkiem i zapiekać, można też przyrządzić je w cieście.

Jak widać możliwości jest sporo, a same frankfurterki nadają się nie tylko na śniadanie, ale i na obiad oraz kolację. Tu już wszystko zależy od naszej kreatywności.

Zobacz przepis: Frankfurterki klasyczne podwędzane, wieprzowe

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama