Pstrąg z grilla w ziołowej pościeli z cytryną, czosnkiem i warzywami
Składniki:
Do ryby:
– 2 świeże pstrągi,
– 1 cytryna (sok + plasterki),
– 2 ząbki czosnku,
– 1/2 pęczka koperku,
– 1/2 pęczka natki pietruszki,
– 1 mała cebula szalotka,
– 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin lub masła ziołowego,
– sól morska, pieprz cytrynowy.
Warzywa grillowane:
– 1 czerwona cebula,
– 1 żółta papryka,
– oliwa,
– sól, pieprz,
– kilka listków tymianku lub oregano.
Wykonanie:
Posiekaj drobno koper, natkę, czosnek, cebulę i wymieszaj z oliwą, odrobiną soku z cytryny i szczyptą soli. Natrzyj pstrągi solą i pieprzem z zewnątrz i od środka. Do środka włóż mieszankę ziół oraz po 2 plasterki cytryny. Z zewnątrz możesz jeszcze posmarować odrobiną oliwy lub masła ziołowego. Grill mocno rozgrzej. Najlepiej użyć specjalnego rusztu do ryb. Piecz po 5–7 minut z każdej strony, aż skórka będzie złocista. Rybę można też zapakować w pergamin i grillować pośrednio, wtedy będzie soczysta jak z pieca chlebowego.
Warzywa.
Pokrój cebulę i paprykę w ćwiartki. Skrop oliwą, posól, oprósz pieprzem i tymiankiem. Grilluj po obu stronach do lekkiego przypieczenia.