Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Pstrąg pieczony podany z lekką letnią sałatką

28.05.2017 | kategoria: Dania, Pieczone, Przepisy, Sałatki

Pstrąg pieczony podany z lekką letnią sałatkąPstrąg pieczony podany z lekką letnią sałatką

Składniki:
– 2 pstrągi
– wędzony olej rzepakowy
– kilka gałązek koperku
– kilka gałązek tymianku
– cytryna
– sól, pieprz do smaku

Sałatka:
– sałata lodowa
– pomidorki koktajlowe
– świeży ogórek
– cebula czerwona
– olej rzepakowy
– mięta
– koperek
– sól, pieprz do smaku
– sok z cytryny

Wykonanie:
Pstrąga oczyścić, umyć i osuszyć. Skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą, pieprzem. Do środka włożyć świeże zioła (koperek, tymianek). Odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny. Na wierzchu ułożyć plasterki cytryny. Pstrąga ułożyć na papierze do pieczenia, delikatnie skropić olejem rzepakowym wędzonym. Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni około 20-25 minut.
Dokładnie myjemy, osuszamy suszarką do sałaty. Pomidorki myjemy, kroimy na pół, cebulę kroimy w piórka, ogórka w krążki. Na talerzu układamy sałatę i pozostałe warzywa, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość polewamy olejem rzepakowym i skrapiamy sokiem z cytryny.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama