Składniki:
Ciasto
– 3/4 szklanki mąki
– 6 dkg masła
– 3 jajka
– pół łyżeczki proszku do pieczenia
Na krem
– 1/2 litra kremówki
– 2 łyżki cukru pudru
– 2 śmietan fix
– cukier puder
– jagody i porzeczki
Wykonanie:
W rondlu zagotować pół szklani wody z masłem. Do wrzątku wsypać mąkę, wymieszać by ciasto było gładkie. Odstawić do wystudzenia.
Do ciasta wsypać proszek do pieczenia i mieszając wbijać po jajku. Wyrobić aż ciasto będzie lśniące.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą szprycy wyciskać małe porcje ciasta i kłaść na blachę w odstępach około 5 cm. Piec około 20 minut w temp. 220 stopni.
Kremówkę ubić na sztywno, dodać śmietan fix z cukrem pudrem.
Ptysie przekroić. Jedną część napełnić kremówką za pomocą szprycy, posypać owocami, przykryć drugą częścią i posypać cukrem pudrem.