Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Ptysie z bitą śmietaną

01.06.2017 | kategoria: Dodatki, Przekąski, Przepisy

PtysiePtysie z bitą śmietaną

Składniki:
Ciasto
– 3/4 szklanki mąki
– 6 dkg masła
– 3 jajka
– pół łyżeczki proszku do pieczenia

Na krem
– 1/2 litra kremówki
– 2 łyżki cukru pudru
– 2 śmietan fix
– cukier puder
– jagody i porzeczki

Wykonanie:
W rondlu zagotować pół szklani wody z masłem. Do wrzątku wsypać mąkę, wymieszać by ciasto było gładkie. Odstawić do wystudzenia.
Do ciasta wsypać proszek do pieczenia i mieszając wbijać po jajku. Wyrobić aż ciasto będzie lśniące.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą szprycy wyciskać małe porcje ciasta i kłaść na blachę w odstępach około 5 cm. Piec około 20 minut w temp. 220 stopni.
Kremówkę ubić na sztywno, dodać śmietan fix z cukrem pudrem.
Ptysie przekroić. Jedną część napełnić kremówką za pomocą szprycy, posypać owocami, przykryć drugą częścią i posypać cukrem pudrem.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama