Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Pulpety à la biała kiełbasa

17.04.2025 | kategoria: Biała kiełbasa, Dania, Przepisy

Pulpety à la biała kiełbasaPulpety à la biała kiełbasa

Składniki:
Składniki na pulpety:
– 400 g mięsa mielonego wieprzowego;

- 150 g burger wołowy jalapeño (rozdrobniony); 

czosnek; 

majeranek; 

– wędzona papryka;

- pieprz, sól. 


Majonez koperkowy:

- 2 żółtko; 

– 1 łyżeczka musztardy francuskiej;

- około 200 ml oleju rzepakowego;

- 1 łyżeczka soku z cytryny; 

– sól, pieprz; 

– świeży koperek. 


Purée chrzanowe:

– 300 g ziemniaków; 

– 2 łyżki masła klarowanego; 

– mleko;

- chrzan tarty.


Dodatki:

– świeże zioła (np. natka pietruszki, mięta lub kolendra); 

– czerwony pieprz w ziarenkach.

Wykonanie:
Pulpety:
Mięso mieszamy z przyprawami i burgerem jalapeño, formujemy pulpety i obtaczamy w panierce z panko. Smażymy na złoto, aż skórka będzie chrupiąca, a środek soczysty i pełen smaku.

Majonez koperkowy:
Wszystko miksujemy na gładką, zieloną, kremową emulsję.

Puree chrzanowe:
Ugotowane ziemniaki ubijamy tłuczkiem do ziemniaków, dodajemy łyżkę chrzanu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Puree wychodzi delikatne, lekko ostre, jest idealne do mięs, a przy tym cudownie świąteczne.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama