Składniki:
Składniki na pulpety:
– 400 g mięsa mielonego wieprzowego;
- 150 g burger wołowy jalapeño (rozdrobniony);
– czosnek;
– majeranek;
– wędzona papryka;
- pieprz, sól.
Majonez koperkowy:
- 2 żółtko;
– 1 łyżeczka musztardy francuskiej;
- około 200 ml oleju rzepakowego;
- 1 łyżeczka soku z cytryny;
– sól, pieprz;
– świeży koperek.
Purée chrzanowe:
– 300 g ziemniaków;
– 2 łyżki masła klarowanego;
– mleko;
- chrzan tarty.
Dodatki:
– świeże zioła (np. natka pietruszki, mięta lub kolendra);
– czerwony pieprz w ziarenkach.
Wykonanie:
Pulpety:
Mięso mieszamy z przyprawami i burgerem jalapeño, formujemy pulpety i obtaczamy w panierce z panko. Smażymy na złoto, aż skórka będzie chrupiąca, a środek soczysty i pełen smaku.
Majonez koperkowy:
Wszystko miksujemy na gładką, zieloną, kremową emulsję.
Puree chrzanowe:
Ugotowane ziemniaki ubijamy tłuczkiem do ziemniaków, dodajemy łyżkę chrzanu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Puree wychodzi delikatne, lekko ostre, jest idealne do mięs, a przy tym cudownie świąteczne.