Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Pulpety drobiowe z piersi indyka gotowane na parze

09.10.2022 | kategoria: Dania, Przepisy

Pulpety drobiowe z piersi indyka gotowane na parzePulpety drobiowe z piersi indyka gotowane na parze

Składniki:
– 400 g piersi z indyka
– 2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
– 1 jajko
– cebula pokrojona na kawałki
– 1 papryka czereśniowa ostra
– 2 ząbki czosnku drobno posiekane
– 1 łyżeczka papryki wędzonej
– 2 łyżeczki ziół prowansalskich
– garść posiekanej pietruszki lub koperku
– sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Pierś z indyka zmielić na drobnym sitku w maszynce do mięsa. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 1 łyżce oleju. Pokroić drobno paprykę. Warzywa: paprykę, cebulę, czosnek, koperek i natkę dodać do farszu, wyrobić. Dodać przyprawy: pieprz, zioła, paprykę, sól i doprawiać do smaku wg własnego uznania. Całość wyrobić na jednolitą masę. Z masy formujemy okrągłe pulpety, które układamy na sitku do gotowania na parze. Na sitku układamy dodatkowo warzywa, ząbek czosnku, liście laurowe, gałązkę rozmarynu. Gotujemy około 20-30 minut w zależności od wielkości pulpetów.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama