Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Pyszna szynka wołowa wędzona

15.12.2017 | kategoria: Kiełbasa, Przepisy, Wędzenie

Pyszna szynka wołowa wędzonaPyszna szynka wołowa wędzona

Składniki:
– 1,5 kg wołowiny kwiatowej

Peklowanie  
– 
56 g peklosoli/ 1 kg mięsa 
– 2 szt. ząbków czosnku
– 21/4 łyżeczki  ziela angielskiego  
– 21/2 łyżeczki pieprzu czarnego
– 21/2 łyżeczki suszonego cząbru
– 23 litry wody


Wykonanie:
Szynkę przycinamy formując kuleczkę, dokładnie myjemy, odciskamy z wody, osuszamy papierowym ręcznikiem. Do pojemnika  wlewamy wodę dodajemy peklosól, czosnek, ziele angielskie, pieprz, cząber i mieszamy do rozpuszczenia. Za pomocą strzykawki z igłą nastrzykujemy solanką szynkę w kilku miejscach. Wkładamy do pojemnika z solanką i wstawiamy do lodówki na 5 dni. W trakcie peklowania sprawdzamy wygląd i zapach solanki. Jeśli będzie mętna wyjmujemy mięso, myjemy wodą i robimy nową solankę.
Wyjmujemy mięso wkładamy do siatki wędzarniczej i wieszamy w chłodnym przewiewnym miejscu na kilka godzin.

Wędzenie:
Zakładamy osuszacz w wędzarni, ustawiamy temperaturę 40 stopni C na około 1 godzinkę.
Wyjmujemy osuszacz w jego miejsce umieszczamy generator dymu. 
Temperaturę podnosimy do 55 stopni C na około 3,5 godziny do uzyskania jasnobrązowej barwy. 

Parzenie:
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, pieprz czarny, czosnek, gotujemy do osiągnięcia temperatury 90 St. C.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama

Ta strona używa cookie i innych technologii. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej...

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close