Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Pyszne pączki Hanny Szymanderskiej

07.02.2018 | kategoria: Dodatki, Przekąski, Przepisy

Pyszne pączki Hanny SzymanderskiejPyszne pączki Hanny Szymanderskiej

Składniki:
– 1 kg mąki pszennej typ 500
– 100 g drożdży
– 1 łyżeczka cukru
– 2 szklanki mleka 3,2%
– 1/2 szklanki stopionego masła
– 8 żółtek
– 1/2 szklanki cukru
– 1 1/2 kieliszka  spirytusu
– szczypta soli

Dodatkowo:
– 1 kg smalcu
– 1 konfitura wiśniowa
– lukier

Wykonanie:
W misce rozcieramy drożdże z łyżką mleka i łyżeczką cukru, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu. Ucieramy żółtka z cukrem na pianę i cały czas ucierając dodajemy stopione masło, mleko, spirytus, przesianą mąkę, sól i rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy do uzyskania gładkiego, lśniącego ciasta z pęcherzykami, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie ponownie wyrabiamy i dzielimy na porcje.  Niewielką ilość ciasta rozwałkować na 1,5 cm wycinać kółka, na środek każdego nakładać konfiturę dokładnie sklejać, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.

Smażenie

Do rondla wlać 1/2 szklanki wody, wrzucić smalec, podgrzać do odpowiedniej temperatury wrzucając kawałek ciasta. Jeśli rośnie i się rumieni możemy smażyć pączki. W trakcie smażenia co jakiś czas wrzucamy plasterki surowego ziemniaka, aby zapobiec przypalaniu. Pączki smażymy około 5-7 minut.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama