Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Pyszne pączki Hanny Szymanderskiej

07.02.2018 | kategoria: Dodatki, Przekąski, Przepisy

Pyszne pączki Hanny SzymanderskiejPyszne pączki Hanny Szymanderskiej

Składniki:
– 1 kg mąki pszennej typ 500
– 100 g drożdży
– 1 łyżeczka cukru
– 2 szklanki mleka 3,2%
– 1/2 szklanki stopionego masła
– 8 żółtek
– 1/2 szklanki cukru
– 1 1/2 kieliszka  spirytusu
– szczypta soli

Dodatkowo:
– 1 kg smalcu
– 1 konfitura wiśniowa
– lukier

Wykonanie:
W misce rozcieramy drożdże z łyżką mleka i łyżeczką cukru, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu. Ucieramy żółtka z cukrem na pianę i cały czas ucierając dodajemy stopione masło, mleko, spirytus, przesianą mąkę, sól i rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy do uzyskania gładkiego, lśniącego ciasta z pęcherzykami, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie ponownie wyrabiamy i dzielimy na porcje.  Niewielką ilość ciasta rozwałkować na 1,5 cm wycinać kółka, na środek każdego nakładać konfiturę dokładnie sklejać, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.

Smażenie

Do rondla wlać 1/2 szklanki wody, wrzucić smalec, podgrzać do odpowiedniej temperatury wrzucając kawałek ciasta. Jeśli rośnie i się rumieni możemy smażyć pączki. W trakcie smażenia co jakiś czas wrzucamy plasterki surowego ziemniaka, aby zapobiec przypalaniu. Pączki smażymy około 5-7 minut.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama

Ta strona używa cookie i innych technologii. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej...

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close