Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Pyzy z mięsem

17.03.2021 | kategoria: Dania, Przepisy

Pyzy z mięsem Pyzy z mięsem

Składniki:
Ciasto:
– 1,5 ziemniaków;
– 3 łyżki mąki pszennej;
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej;
– 1 spore jajko;
– sól i pieprz;

Farsz:
– 200 g mięsa wieprzowego;
– 200 g mięsa wołowego;
– 1 duża cebula;
– 3 ząbki czosnku;
– Liście laurowe;
– Ziele angielskie;
– 1 jajko;
– 3 łyżki bułki tartej;
– olej do smażenia;
– sól i pieprz;

Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i dzielimy na dwie porcje. Połowę ziemniaków ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach. Drugą połową gotujemy w osolonej wodzie, studzimy, następnie przeciskamy przez prasę. Starte surowe ziemniaki odlewamy, odciskamy z nadmiaru wody i soku. Do miski wkładamy przepuszczone przez praskę ugotowane ziemniaki i surowe odciśnięte z nadmiaru soku i wody, następnie mieszamy. Dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jajko i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Wyrabiamy ciasto i zagniatamy je. Z masy formujemy płaskie placuszki, nakładamy na nie farsz i sklejamy nadając krągły kształt. Gotujemy w osolonym wrzątku do momentu wypłynięcia – około 10 minut.

Farsz
Mięso kroimy na mniejsze kawałki, następnie smażymy na patelni na oleju z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki, a następnie smażymy na oleju. Usmażone mięso mielimy w maszynce do mięsa z podsmażoną cebulką. Do miski wkładamy mięso, dodajemy jajko, bułkę tartą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do masy mięsnej dodajemy jajko i całość dokładnie mieszamy.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama