Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Pyzy z mięsem

14.01.2019 | kategoria: Dania, Przepisy

Pyzy z mięsem Pyzy z mięsem

Składniki:
– 1 kg ziemniaków
– 4 łyżki mąki pszennej
– 3 jajka
– 1 łyżeczka natur do ziemniaków z ziołami
– sól

Na farsz:
– 40 dag karkówki
– 30 dag boczku
– 1 cebula
– sól, pieprz
– 1 łyżeczka chilli.
– ziele angielskie
– Liście laurowe

Zasmażka:
– 20 dag boczku
– 1 cebula
– Olej
– pieprz i sól do smaku

Wykonanie:
Ziemniaki obrać, połowę ugotować, ostudzić i zmielić w maszynce do mięsa. Pozostałe ziemniaki przesuszyć przez wyciskarkę wolnoobrotową. Skrobię, która pozostaje na dnie pojemnika dodać do ziemniaków. Wymieszać ugotowane i surowe ziemniaki dodać mąkę, 2 jajka, doprawić do smaku solą, przyprawą do ziemniaków. Masę zagnieść.
Mięso pokroić na mniejsze kawałki, następnie usmażyć z dodatkiem chilli, liśćmi laurowymi, zielem angielskim.
Cebulę usmażyć na oleju. Usmażone mięso zmielić w maszynce do mięsa, podsmażoną cebulką. Do masy mięsnej dodać jajko, przyprawy dokładnie wymieszać. Z masy uformować płaskie placuszki, nałożyć na nie farsz i skleić nadając krągły kształt. Gotować w osolonym wrzątku do momentu wypłynięcia około 10 minut.
Boczek kroimy na kawałki, cebulkę obieramy i siekamy. Boczek i cebulkę podsmażamy na oleju, doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Pyzy polewamy boczkiem, cebulką i tłuszczykiem.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama