Składniki:
– udziec z indyka bez kości
– pierś z kurczaka
– kilka plastrów wędzonego boczku
– 100 g mrożonego szpinaku
– masło
– ząbki czosnku
– Świeży tymianek
– sol, pieprz do smaku
Wykonanie:
Udziec z indyka i pierś z kurczaka rozklepujemy na płaski płat mięsa. Nacieramy solą, pieprzem i tymiankiem, odstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Przygotowanie szpinaku
Na rozgrzaną patelnię wkładamy masło, mrożony szpinak doprawiamy do smaku czosnkiem, solą, pieprzem i przesmażamy około 3-5 minut.
Przygotowanie rolady
Na płat z udźca z indyka rozkładamy warstwę szpinaku, pierś z kurczaka, szpinak i plastry wędzonego boczku. Dodatkowo obkładamy udziec z wierzchu plastrami boczku. Roladę zwijamy i sznurujemy. Na rozgrzanej patelni na smalcu obsmażamy roladę z każdej strony, przekładamy do naczynia żaroodpornego, przelewamy tłuszcz ze smażenia, wlewamy ½ szkl. wody. Naczynie przykrywamy folią aluminiową, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni – pieczenie góra/ dół około 1 godzinę. Zdejmujemy folię aluminiową, podnosimy temperaturę do 180 stopni, włączamy termoobieg i pieczemy do zarumienia. Po wyjęciu podajemy roladę na ciepło lub zimno.