Składniki:
– kurczak – 1,5 kg
– natka pietruszki
– 1 pęczek
– sól – 1 łyżka lub wg smaku
– papryka słodka mielona – 1 łyżka
– gałka muszkatołowa – 1 łyżeczka
– czosnek granulowany -1 łyżeczka
– 3 jajka – olej
– bułka
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Kurczaka myjemy, osuszamy, odcinamy skrzydła i udka, trybujemy. Bułkę namaczamy w wodzie. Mięso oddzielamy od kości, mielimy z lekko odciśniętą bułką i natką z pietruszki. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, papryką, czosnkiem, solą i pieprzem. Dodajemy mąkę, żółtka i wyrabiamy na jednolitą masę. Białka ubijamy na gęstą pianę, którą dodajemy do masy i wyrabiamy. Wytrybowanego kurczaka napełniamy farszem i zawiązujemy sznurkiem. Pieczemy ok. 1 godzinę w temp. 180 stopni C.