Składniki:
– 125 g serka kanapkowego,
– 2 łyżeczki chrzanu,
– 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku,
– 5 plasterków szynki konserwowej
– garść groszku cukrowego,
– 250 ml bulionu,
– 1,5 łyżeczki żelatyny,
– kilka pomidorków koktajlowych,
– szczypiorek do ozdoby
Wykonanie:
Groszek blanszujemy we wrzątku przez 2 minuty, przelewamy zimną wodą i odcedzamy. Serek mieszamy z chrzanem i szczypiorkiem. Masę rozsmarowujemy kolejno na każdym plasterku szynki, wędlinę zwijamy w ciasny rulon. Na półmisku układamy groszek i ruloniki.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącym bulionie. Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją delikatnie na półmisek. Ozdabiamy pokrojonymi pomidorkami i szczypiorkiem. Wstawiamy do lodówki, aż galaretka całkowicie stężeje.