Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Rulada z prosięcia

20.03.2015 | kategoria: Dania, Przepisy

Wielkanoc

Prosię oprawione na czysto, przekrajać w jednem miejscu, obrać z kości, i rozłożyć na stole skórką na spód. Położyć na to warstwę farszu z wątróbki cielęcéj i prosięcéj na surowo posiekanéj, z domięczaniem cielęciny drobno krajanéj i wszystkiego mięsa, jakie się przy kościach, nóżkach i główce prosięcéj znajduje, bułki, pieprzu, soli, utarty ząbek czosnku, na tém położyć warstwę plasterków szynki z tłustością, potem warstwę jaj twardych także w plasterkach, i grzybów marynowanych, korniszonów, przełożyć to jeszcze raz farszem, zwinąć, zaszyć i gotować obwinięte w serwetę w wodzie z octem, z solą, pieprzem, włoszczyzną i cébulą przez dwie godziny. Gdy się ugotuje i trochę przestygnie, wyjąć i przycisnąć kamieniem lub denkiem ciężkiém, żeby się nieco spłaszczyło, a podając krajać w plasterki i podawać do rulady oliwę i ocet.
Ale żeby tradycji stało się zadość, na stole musi stanąć szynka. Tu z pomocą przychodzi Maria Śleżańska z przepisem na świeżą szynkę z młodego prosięcia. Zwróćcie uwagę, jak aromatyczna jest ta szynka.

Zobacz artykuł: Ze starej książki kucharskiej – Wielkanoc.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama