Składniki:
– 150 g masła
– 170 g mąki
– 60 g zmielonych orzechów + 2 łyżki do posypania
– szczypta soli
– 2 łyżki cukru pudru
– 5 łyżek wody
– 100 g rabarbaru
– 200 g truskawek
– 2 łyżki cukru trzcinowego
Wykonanie:
Składniki na ciasto szybo zagniatamy. Formujemy kulę, owijamy folią i chowamy do lodówki na minimum 60 minut.
W międzyczasie rabarbar kroimy na kawałki o długości ok. 3 cm., truskawki na połówki. Wkładamy do miski i mieszamy z cukrem trzcinowym.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i na podsypanym mąką blacie wałkujemy na kształt kwadratu o wymiarach około 30 x 30 cm.
Ciasto posypujemy łyżką mielonych orzechów. Układamy rabarbar i truskawki, zostawiając wolne brzegi, które następnie zawijamy do środka.
Tartę pieczemy przez pierwsze 10 minut w temperaturze 200 stopni, następnie około 30 minut w 180 stopniach.
Przed podaniem posypujemy mielonymi orzechami laskowymi.