Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Ryba po grecku

17.12.2021 | kategoria: Dania, Dodatki, Przekąski, Przepisy

Ryba po greckuRyba po grecku

Składniki:
– 450 g miruny Abramczyk
– 3 marchewki
– ½ korzenia z selera
– 1 pietruszka
– 1 cebula
– ¼ pora
– 200g koncentratu pomidorowego
– kilka ziaren ziela angielskiego
– 50 ml soku ze świeżej pomarańczy
– 2 cm tartego imbiru
– szczypta mielonego kardamonu
– sok z cytryny
– rodzynki
– olej rzepakowy tłoczony na zimno
– mąka pełnoziarnista
– jajko

Wykonanie:
Rybę rozmrozić, osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie rybę skropić sokiem z cytryny, posypać solą i świeżo mielonym pieprzem. Na tarce o dużych oczkach zetrzeć obrane seler, pietruszkę i marchewkę. Pora pokroić w krążki i sparzyć, będzie wówczas bardziej delikatny. Obraną cebulę pokroić w kostkę. Na rozgrzanej patelni zeszklić cebulę, następnie dodać warzywa, rodzynki, wlać sok z pomarańczy i koncentrat pomidorowy. Kolejno dodać przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, kardamon, imbir. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Warzywa smażyć około 20 minut. Rybę obtoczyć w mące, jajku i bułce, następnie smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony około 3-4 minuty na złoty kolor. Na półmisku w kształcie ryby ułożyć smażone warzywa, rybę, warzywa i por.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama