Rydze w sosie śmietanowym z makaronem
Składniki:
– 500 g rydzów
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– Masło do smażenia
– 1 łyżka oleju
– 200 ml kremówki
– Sól
– Pieprz
– Natka pietruszki
– ½ opakowania makaronu tagliatelle
Wykonanie:
Rydze czyścimy i płuczemy pod zimną wodą. Duże kapelusze kroimy na kawałki, małe zostawiamy w całości. Osuszamy ręcznikiem kuchennym.
Cebulę kroimy w piórka, a czosnek w cienkie plasterki.
Rydze smażymy na rozgrzanym maśle z dodatkiem oleju z obydwu stron, aż się delikatnie zarumienią, dorzucamy czosnek i cebulę i smażymy, aż cebula się zeszkli. Wlewamy śmietankę i dusimy na małym ogniu przez 10 minut.
W międzyczasie gotujemy makaron. Gorący odcedzony makaron mieszamy z sosem, posypujemy posiekaną natką pietruszki.