Składniki:
– 1000 g młodej cukinii
– 2 duże cebule cukrowe
– 2 duże czerwone papryki
– 1 duża marchewka
– 1 płaska łyżka soli kamiennej
– 4 listki laurowe
– kilka ziarenek ziela angielskiego
Zalewa:
– 125 ml octu 10%
– 100 g cukru
Wykonanie:
Marchewkę obieramy, z papryk usuwamy gniazda nasienne. Cebulę kroimy w piórka, marchewkę w plasterki, a paprykę i cukinię w kostkę. Warzywa przekładamy do miski, solimy, dodajemy przyprawy i mieszamy.
Marynatę doprowadzamy do zagotowania, gorącą wlewamy do warzyw i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 24 godziny, w międzyczasie kilka razy mieszamy.
Następnego dnia warzywa przekładamy do czystych i wyparzonych słoików, uzupełniamy powstałymi sokami.
Słoiki dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 minut od momentu zagotowania się wody.