Sałatka z grillowaną kiełbasą i warzywami
Składniki:
– 2 kiełbasy śląskie;
– 4 szt. młodych ziemniaków;
– 5 szparagów;
– Pomidorki koktajlowe;
– Rukola.
Sos
– 1 łyżka soku z cytryny lub 2 łyżeczki octu winnego;
– 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia lub oleju roślinnego;
– szczypta soli morskiej;
– szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu;
– 1 łyżeczka musztardy;
– 1 łyżeczka miodu;
– szczypta suszonych ziół.
Sos wykonanie.
Do słoiczka włożyć wszystkie składniki, zamknąć go i potrząsać aż składniki się wymieszają i powstanie emulsja.
Wykonanie:
Kiełbasę nacinamy następnie układamy na grillu. Ziemniaki w mundurkach układamy na grillu. Pod koniec grillowana układamy szparagi grillujemy kilka minut.
Na talerz wykładamy grillowaną pokrojoną kiełbasę, ziemniaki, szparagi, pomidorki, rukolę, kwiatki. Dokładnie mieszamy polewamy sosem.