Sałatka wiosenna z grillowanym kurczakiem i winegretem musztardowo-miodowym – podana w formie wieńca
Składniki:
Na sałatkę:
– 100 g mix sałat: sałata rzymska, masłowa, lodowa;
– 50 g rukoli,
– 250 g pomidorków koktajlowych (przekrojonych na połówki),
– ½ czerwonej cebuli (pokrojonej w cienkie piórka),
– 1 ogórek gruntowy (pokrojony w półplastry),
– 1 czerwona papryka (pokrojona w cienkie paski),
– 2 piersi z kurczaka,
– 1 łyżka oliwy do grillowania,
– ½ łyżeczki soli,
– ½ łyżeczki pieprzu,
– ½ łyżeczki papryki słodkiej,
– ½ łyżeczki czosnku granulowanego.
Na winegret musztardowo-miodowy:
– 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin,
– 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny,
– 1 łyżeczka miodu,
– 1 łyżeczka musztardy francuskiej,
– ½ łyżeczki soli,
– ¼ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu.
Wykonanie:
Grillowanie kurczaka:
Piersi z kurczaka oczyść, osusz i rozbij lekko dłonią. Natrzyj je oliwą, solą, pieprzem, papryką i czosnkiem granulowanym.
Grilluj na patelni grillowej lub grillu elektrycznym po 4–5 minut z każdej strony, aż będą złociste i soczyste. Po usmażeniu odstaw na chwilę, a następnie pokrój w cienkie plastry.
Przygotowanie winegret:
W małej miseczce wymieszaj oliwę, ocet jabłkowy, miód i musztardę.
Dodaj sól i pieprz, dokładnie wymieszaj trzepaczką lub potrząśnij w zamkniętym słoiczku.
Układanie sałatki w formie wieńca:
Na dużym, okrągłym talerzu ułóż mix sałat i rukolę, formując kształt wieńca. Na sałacie równomiernie rozłóż pomidorki koktajlowe, cebulę, ogórek i paprykę.
Na wierzchu ułóż plastry grillowanego kurczaka. Całość skrop przygotowanym winegretem tuż przed podaniem.